Илко Пиргов бе награден за Футболист №1 на месец юли

На специална церемония в Пресклуб „България“ вратарят на Локомотив (Пловдив) Илко Пиргов бе награден за Футболист №1 на месец юли. Той заслужи „Златната топка“, след като получи 10 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 19 спортни медии и редакции за спасените три дузпи срещу Словачко във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите.

Ето какво сподели днес Пиргов на награждаването:

“Благодаря на всички спортни журналисти, които са гласували за мен. Като вратар работата ми е да спасявам вратата от попадения, радвам се, че успях да помогна на тима ми да продължи напред.

В последните години футболът се превърна и в статистика, събирам всякаква информация, това е важна част от подготовката ми. Когато започнат дузпите, имам някакво шесто чувство, но също така играе роля шанса и късмета.

Сгъстеният цикъл ни попречи в началото, доста основни футболисти ни напуснаха, за да окомплектоваш един отбор е нужно време, а ние го нямахме. Напуснаха ни 6 футболисти, между които и трима основни защитници, дойдоха нови 6, така ще ни трябват още малко тренировки за стиковка, особено в отбраната, но в течение на мачовете ще ставаме по-добри.

Надявам се да завършим в първите три отбора в края на първенството. ЦСКА-София и Лудогорец имат по около 25 равностойни футболисти, а ние нямаме, така че трудно ще се борим за титлата. Като футболист винаги съм искал да се класираме най-напред в първенството, целта е по възможност отново да играем в европейските турнири. По принцип играем успешно срещу Лудогорец, но сега в първия кръг мислите ни бяха за мачовете в Европа, с течение на времето и тренировките ще изглеждаме доста по-добре.

Може би сме далеч от нивото на Копенхаген. Футболът в България върви с 10-ина години след средния футбол в Европа. Скоро се видях с легендата на Локомотив и на българския футбол Христо Бонев. И той ми каза, че преди години изобщо не са се притеснявали от скандинавските отбори – спокойно са ги биели с 3:0 и повече. Но сега не е така.”