Стадион Локомотив и реконстукцията му

Стадион „Локомотив“ е основното игрище на ПФК Локомотив (Пловдив). Той е разположен в парк Лаута, гр.Пловдив. Стадионът е част от спортен комплекс със същото име. При построяването си, капацитетът му е предвиден да побира 24 000 души, но към днешна дата той може да събере не повече от 13 000 души. По качество, тревната настилка е една от най-добрите в България, и е с размери на игралното поле 105,30x71,40 метра.

Стадиона е зачимен през 1980г., а първия мач е изигран през 1982г. Десет години преди това са изградени намиращите се в непосредствена близост помощни тренировъчни терени, а в средата на 70-те е построена ханбалната зала, намираща се също в спортния комплекс. На територията му има също тенис-кортове и лекоатлетическа писта.

През 1983г., Черноморец гостува на Локомотив, в мач за влизането на черно-белите в елитната група. Стадионът побира 33 000 души, а поне 6 000 остават извън неговите рамки.

През 2004г., когато отборът става шампион на страната, част от стадиона се срутва, като преди това същият сектор е обявен за опасен и допускането на зрители на него е ограничено. Година по-късно капацитетът е намален до сегашните 10 000, като в това число влиза и новоизградената клетка за гостуващия отбор, която намира новото си място между Секторите „В“ и „Б“.

През 2010г. започва мащабна реконструкция на стадион "Локомотив". Върху целия сектор "В" се излива бетон, като по този начин трибуната спазва всички изисквания за разстояние между редовете и тяхната височина. Изградени са два нови входа към обновената трибуна. Върху целия сектор са поставени седалки отново по критериите за провеждане на мач от евротурнирите. Обновена е и цялата централна трибуна, като всички седалки са сменени с нови и е обособен ВИП част за специални гости. Следващите етапи на реконструкцията предвиждат монтиране на осветление и изграждане на нова трибуна на мястото на срутилата се през 2004г. такава.

Обновената централна трибуна

Реконструирания сектор "В" с поставени нови седалки

Промяната на размера на редовете в съответствие с европейските изисквания

Изцяло ремонтираните съблекални и сауна за играчите